support
skip to Main Content
How To: Journaalboekingen Splitsen Op Documentregels

How to: Journaalboekingen splitsen op documentregels

Journaalboekingen splitsen op documentregels

In SAP Business One 9.2 kunt u journaalboekingen splitsen op basis van de oorspronkelijke  documentregels. Wanneer u deze optie inschakelt worden documentregels die naar dezelfde grootboekrekening zijn geboekt niet samengevoegd tot één journaalboekingsregel maar gesplitst. Deze functie is uitermate handig voor belastingcontroles en het analyseren van de grootboekkaart.

journaalboekingen-splitsen-SAP-Business-One

Met name voor Inkomende Servicefacturen, waarbij u meerdere regels op dezelfde grootboekrekening boekt, is het handig om naast het splitsen van de regels ook de regelomschrijving van de servicefactuur te kopiëren naar de regel van de journaalboeking. Dit kunt u instellen onder het menu ‘Instellingen voor referentievelden’. U geeft dan bij de Ontvangen facturen, Referentie 1 – Regel aan dat u de Artikel-/serviceomschrijving wilt kopiëren.

links-naar-referentievelden-SAP-Business-One

Hierdoor heeft u zowel in de journaalboeking als op de grootboekkaart meer inzicht in de herkomst van de journaalregel.

Gesplitste -Journaalregel-SAP-Business-One

Benieuwd naar meer tips & tricks of wilt u meer weten?

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor meer artikelen in de reeks ‘How-to SAP Business One’. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die SAP Business One en Asecom u kunnen bieden?
Neem dan contact op met onze specialisten!

BTW tarief wijziging

Op 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Levert u producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief van 6%? Dan kunt u nu al een aantal zaken regelen in SAP Business One. Zie ook de linknaar de website van de Rijksoverheid.

Dit heeft invloed op uw administratie. Gelukkig kunt u in SAP Business One eenvoudig BTW tarieven en percentages aanpassen met een ingangsdatum.

Voer de wijziging dus tijdig door in uw administratie! Mocht u hier vragen over hebben neem dan gerust contact op met Asecom. Wij helpen u graag verder.

Aanpassing in SAP Business One

Het verdient aanbeveling om deze aanpassing eerst te testen in een test administratie om uw proces te valideren inclusief lay outs voor documenten als offerte en factuur.

Aanpassen BTW Tarief

Ga naar Beheer > Definitie > Financiële Boekhouding > BTW-Codes

Dubbelklik op de BTW Code regel en geef vervolgens de ingangsdatum 01-01-19 in en het nieuwe BTW percentage 9%. Kies actualiseren en OK en kies vervolgens nogmaals Actualiseren om de wijzigingen op te slaan. Waarschijnlijk heeft u een BTW code Te vorderen en Af te dragen welke u aan moet passen.

Nieuwe documenten met een boekingsdatum gelijk aan of later dan 01-01-19 zullen met het nieuwe BTW tarief rekenen. Bestaande documenten worden niet automatisch herrekend. Daarom verdient het aanbeveling deze wijziging tijdig door te voeren!

Lay outs en rapportages

Het kan zijn dat op uw lay outs of rapportages de omschrijving van de BTW Code wordt vermeld. Als u in deze omschrijving het BTW% heeft vermeld dan zult u op 01-01-19 ook de omschrijving moeten aanpassen in SAP Business One. Dit doet onder de BTW-codes – Definitie. Pas de omschrijving aan en kies Actualiseren.

Benieuwd naar meer tips & tricks of wilt u meer weten?

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor meer artikelen in de reeks ‘How-to SAP Business One’. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die SAP Business One en Asecom u kunnen bieden?
Neem dan contact op met onze specialisten!