support
skip to Main Content
How To: Factuur Heropenen

How to: Factuur heropenen

Factuur heropenen

Vanaf SAP Business One versie 9.3 is het RMA-proces aangevuld met een nieuwe functionaliteit. Het documenttype retouraanvraag is toegevoegd, dit is reeds besproken in een voorgaande “How to”, voor een gedetailleerde uitleg check: https://www.asecom.nl/how-to-retouraanvraag-sap-business-one/. 

Om de retouraanvraag te kunnen koppelen aan een factuur, zal deze factuur de status open moeten hebben. Indien de factuur reeds gesloten is, kan deze dankzij de nieuwe functionaliteit weer geopend worden. Dit heeft als voordeel dat er een relatie tussen alle documenten is. 

In deze “How to” gaan we uit van de volgende situatie: 

Er is een klantorder, levering, uitgaande factuur en inkomende betaling geboekt (bedrag van de betaling is lager vanwege de 2% korting bij betaling binnen 10 dagen). Door het ontvangen van de betaling is de uitgaande factuur automatisch gesloten.

Relatiekaart_SAP_Factuur

Om aan deze documentstroom een retouraanvraag/credit nota toe te voegen dient de factuur eerst geopend te worden. Dit heeft als voordeel dat er een relatie tussen alle documenten is, zodat men weet welke retouraanvraag/credit nota bij welke factuur hoort.

Dit gaat als volgt.

  1. Om de factuur op te zoeken gaat u naar Modules > Verkoop – debiteuren > Uitgaande factuur
    Of als u de relatiekaart van de betreffende factuur reeds voor u heeft, klikt u dubbel op het document “Uitgaande factuur” in de relatiekaart.
SAP_Business_One_Factuur

2. Vervolgens kunt u middels een rechtermuisklik op de uitgaande factuur kiezen voor “Documentstatus in ‘Open’ wijzigen”.

SAP_Business_One_Factuur_Her-Open

3. Klikt u op actualiseren om de wijziging op te slaan. U kunt reeds zien dat de status is veranderd naar ‘Open’.

SAP_Business_One_Factuur_Act

Nu zou u één van de volgende vervolgstappen kunnen uitvoeren: het aanmaken van een “retouraanvraag” of het aanmaken van een “Uitgaande creditnota”

SAP_Factuur_Keuze

Benieuwd naar meer tips & tricks of wilt u meer weten?

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor meer artikelen in de reeks ‘How-to SAP Business One’. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die SAP Business One en Asecom u kunnen bieden?
Neem dan contact op met onze specialisten!