Voorraden controleren in SAP Business One

Heeft u uw voorraadcontrole op orde? In dit artikel leest u stap voor stap hoe de ‘artikelhoeveelheidscontrole’-functie binnen SAP Business One werkt. Op deze manier kunt u beloftes waarmaken!

In een verkooporder maakt u een afspraak met een klant om één of meerdere artikelen te leveren op een afgesproken datum. Om er zeker van te zijn dat u deze afspraken na kunt komen kunt u gebruik maken van de Artikelbeschikbaarheidscontrole. In dit artikel leest u stap voor stap hoe deze functie binnen SAP Business One werkt. Op deze manier kunt u beloftes waarmaken omdat u zicht heeft op uw voorraadcontrole! Een waardevolle tip voor alle SAP Business One gebruikers.

De artikelbeschikbaarheidscontrole kijkt bij het invoeren van de hoeveelheid van het artikel of er nog voldoende voorraad is om te kunnen leveren. Deze controle is handmatig op te vragen door met de rechtermuisknop op de orderregel te klikken en de ‘Artikelbeschikbaarheidscontrole’ op te vragen. Of u kiest ervoor om dit automatisch in te richten in de ‘Documentinstellingen’ zoals hieronder afgebeeld.

 

SAP Business One tip voorraadbeheer controle

Automatische beschikbaarheidscontrole activeren – Documentinstellingen

 

Als u dit zo instelt, dan wordt het scherm van de Artikelbeschikbaarheidscontrole automatisch geopend als de hoeveelheid in de order ontoereikend is. In dit voorbeeld ziet u dat de orderhoeveelheid niet toereikend is. De artikelbeschikbaarheidscontrole geeft u dan een aantal mogelijkheden om dit te verhelpen.

 

SAP Business One tip artikelhoeveelheidscontrole

De orderhoeveelheid is niet toereikend, de artikelhoeveelheidscontrole biedt verschillende acties

 

  • Verder  – negeert de waarschuwing en u kunt de order opslaan
  • Naar beschikbare hoeveelheid gaan – wijzigt de hoeveelheid in de beschikbare hoeveelheid
  • Wijziging in eerst mogelijke beschikbaarheid – de leveringsdatum in de regel wijzigt naar de eerst mogelijke datum wanneer de hoeveelheid wordt aangevuld door inkoop of productie. Als er geen toekomstige ontvangsten zijn gepland, is deze optie niet beschikbaar.
  •  Verslag Available-to-Promise weergeven – dit rapport laat de cumulatieve hoeveelheid zien gesorteerd op datum. Op basis van dit overzicht kunt u voor dit artikel de leveringsdatum bepalen.

 

SAP Business One tip artikel voorraadstatus

Voorraadstatus (Available-to-Promise)

 

  • Hoeveelheid in andere magazijnen weergeven – opent het scherm ‘Artikel op magazijn’ waarin de hoeveelheden van dit artikel in andere magazijnen wordt weergegeven.
SAP Business One tip artikel voorraadstatus

Hoeveelheden per magazijn

 

  • Alternatieve artikelen weergave – opent het ‘Alternatieve artikelen’ formulier waarin u een alternatief artikel kunt selecteren. Deze alternatieve artikelen dienen wel voorgedefinieerd te zijn in de artikelstamgegevens.

 

SAP Business One tip artikelhoeveelheidscontrole

Alternatieve artikelen

  • Regel verwijderen – verwijdert de regel uit de order.

Wanneer u de automatische Artikelbeschikbaarheidscontrole in SAP Business One niet wilt gebruiken dan kunt u ervoor kiezen de opties hierboven handmatig uit te voeren door met de rechtermuisknop te klikken op het artikelnummer en te kiezen voor ‘Alternatieve artikelen’, of met de rechtermuisknop te klikken op de hoeveelheid en te kiezen voor ‘Available-to-Promise’ of met de rechtermuisknop te klikken op de magazijncode en te kiezen voor ‘Verslag magazijnvoorraad’.

Zorg er altijd voor dat u uw voorraadcontrole op orde heeft. Door gebruik te maken van de Artikelbeschikbaarheidscontrole heeft u dus een functie in SAP Business One voorhanden waarmee u uw beloftes kunt waarmaken. 

Heeft u onderwerptips of – verzoekjes voor een volgend artikel? Of wilt u meer weten over hoe u uw voorraadcontrole kunt uitvoeren? Stuur ons een bericht via service@asecom.nl.

Bekijk ook ons YouTube-kanaal voor handige SAP Business One tips en trucs.

Bekijk ook:

Onze eerste vlog: SAP Business One tips en trucs!